top of page

Samen op weg in het woeste WemelWoud

Op 1 & 2 juli ontvangt de Landcommanderij Alden Biesen Isabelle Desegher voor een workshop waar je storytelling leert toepassen in een professionele therapeutische omgeving. Om je een beeld te schetsen van wat je kan verwachten stellen we Isabelle graag aan jullie voor, haar ervaring en natuurlijk wat je kan verwachten van ‘Samen op weg in het Woeste WemelWoud’.


Wie is Isabelle?

Isabelle Desegher is psychologe, systeemtherapeute en creatief therapeute. In haar therapiepraktijk Kaleidoscoop te Gent zijn creatieve methodieken nooit ver weg. Zo werkt ze naast beeldende therapie ook vaak met sprookjes en verhalen. Niet zo gek als je weet dat ze vroeger werkzaam was als professioneel vertelster (de Vertelf) en als auteur (Mevrouw Justien – een verhaal over troost, Sprookjes en Filookjes, Kritikat…).



Wat doet ze?

In haar ‘verhalentherapie’ zoekt ze samen met kinderen, jongeren en volwassenen naar thema’s, sterktes en hoop. Via allerlei manieren (beeldend taalgebruik, creatief en filosofisch denken, schrijfoefeningen, zintuiglijk werken, symbolisch werk, poëzie, zandspel, geleide fantasie en (psycho)drama,…) zet ze mensen aan tot het schrijven van een nieuw verhaal. Letterlijk.


Al van bij het begin van het therapieproces worden verschillende (sprookjes)personages in het leven geroepen. Ze blijven vaak meewandelen tot het eind van de reis. Via multiple selfies ontdekken mensen verschillende aspecten van hun identiteit. Zo ontdekken ze onontgonnen kwaliteiten van zichzelf, van hun partner en van het hele (nieuw samengesteld) gezin. Personages worden als levende wezens in kaart gebracht, hun uitdagingen worden in metaforen gegoten en ze vertrekken op reis. De start van ‘Er was eens…’, het begin van een nieuw betekenisvol verhaal.

In deze workshop beleef je hetzelfde proces van de cliënt. Je gaat op pad met één van de personages die jou ‘bevolken’ en je stapt zelf door de magische poort op zoek naar het avontuur. De tocht is lang en uiteraard niet zonder gevaren. Je bent gelukkig niet alleen.


Naast Isabelle gidst ook Joseph Campbell je door het WemelWoud met de twaalf stappen in zijn Reis van de Held. Ook de anderen uit de groep en wie weet wel je eigen context inspireren je bij het schrijven van je eigen verhaal. Naast narratieve therapie zijn dialogisch en collaboratief werken vanzelfsprekende elementen op deze reis.


Inhoud van de workshop

In deze tweedaagse zomerworkshop - op een overigens gedroomde locatie (een kasteel dat verhalen ademt) - schrijf je je eigen sprookje of verhaal. En je leert via magische oefeningen hoe je (samen) verhalen schrijven kan inzetten bij cliënten. Van het zoeken naar metaforen om hen op weg te helpen over handige tools om hen te prikkelen en de moed niet te verliezen op hun tocht tot het helpen vinden van passende hoop in hun eigen verhaal.


Je leert óf en wanneer je precies de verhaleninsteek kan nemen in het therapieproces en hoe je zelf moeilijk bespreekbare thema’s in verhalen kan gieten. Je krijgt inkijk in hoe je koesterboeken kan maken, hoe je kan werken met prikkelpost en hoe je je best als een nederige Jacob(a) en Wilhelm(ina) Grimm opstelt tijdens het hele proces. Tot slot ontdek je tips en tricks bij specifieke therapeutische thema’s (zoals echtscheiding, nieuw samengestelde gezinnen, rouw,…) om rekening te houden met alle betrokkenen en om het verhaal tot een goed en veilig einde te brengen voor iedereen.



Voor wie?

Psychologen, psychiaters, orthopedagogen, psychotherapeuten, creatief therapeuten, counselors, gezinsbegeleiders, maatschappelijk werkers,… en alle andere hulpverleners binnen de geestelijke gezondheidszorg die individueel werken, met koppels, gezinnen of in groep.


Is je interesse geprikkeld?

222 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page