top of page

15 jaar Verhalen in het Park: vertellingen onder een sterrenhemel

Begin oktober was de Landcommanderij opnieuw het sfeervolle decor voor ons jaarlijkse vertelevenement Verhalen in het Park. Het werd een editie met een gouden randje want verhalen in het Park blies dit jaar 15 kaarsen uit. Dat het ook een gouden herfstdag werd, konden we op voorhand enkel van dromen. Wat een mooi cadeau!

Een verrassend namiddagprogramma voor kinderen

Een enthousiaste groep kinderen, vergezeld door hun ouders, trok ’s middags door het lichtgekleurd Engels Park. Daar waren ze getuige van een fascinerend schouwspel: drie levensechte standbeelden kwamen langzaam tot leven! Vertellers Monika Van Der Ree, Meneer Zee en Evi Rosiers kropen voor deze gelegenheid in de rol van respectievelijk een houten, stenen en bronzen beeld. Je kon hen nauwelijks onderscheiden van een echt beeld.


Onder begeleiding van speelse accordeonmuziek vertelden de standbeelden vol overgave elk hun eigen verhaal. Ze deelden alle 3 een gemeenschappelijk thema: hun keuze om in een vorig leven het goede te doen. En dat verdient… jawel, een standbeeld.


Zo vierde Verhalen in het Park op een verrassende en originele manier haar 15-jarig jubileum te midden van een verwonderde groep kinderen (en ouders).


Ontmoetingen onder de sterrenhemel

Het avondprogramma voor volwassenen had dit jaar het thema 'de ontmoeting'. Dit thema vormde de rode draad doorheen de verhalen omdat er zoveel magie uitgaat van een persoonlijke ontmoeting in een door vluchtige virtuele contacten gedomineerde wereld. Tegelijkertijd is dit een knipoog naar de allereerste editie in 2009 toen rondtrekkende barden en zigeuners hun verhalen en liederen deelden met wie hun pad kruisten.


Na een charmante introductie op de Erekoer van de waterburcht, begon het verhalenparcours door het mooi uitgelichte domein van Alden Biesen. Met zes locaties verspreid over het Engels park, de Franse tuin en de boomgaarden, was er op elke hoek wel een ontmoeting te beleven. Vertellers Barbara Ericx, Evi Rosiers, Fred Versonnen, Soetkin Verwilt, Katty Wtterwulghe en Meneer Zee zorgden voor unieke vertelmomenten die het publiek volledig meesleepten in hun verhalen.

"In elke hoek van het park wachtte een verhaal, een ontmoeting, en een moment om nooit te vergeten."

Een warme afsluiting

Hoewel het later op de avond vrij kil werd, maakte een wolkeloze sterrenhemel en de gezellige sfeer het tot een geweldige ervaring. Bij terugkomst op de Erekoer verwarmden de aanwezigen zich aan een kom warme soep of een lekker drankje. Tijdens het slot verwarmde Evi het publiek met een laatste verhaal en sloot Fred af met een oud Keltisch gebruik dat publiek, vertellers en de orale verteltraditie eerde.


Naast de verhalen speelt muziek ook een belangrijke rol tijdens dit evenement. Cornelia Zambila op viool en Luisa Maria Alvarez Armesto op harp zorgden voor een muzikale omlijsting die het geheel afmaakte.


Verhalen in het Park blijft een hartverwarmende combinatie van verhalen en muziek in een gezellige sfeervol uitgelichte Landcommanderij.



Wil je er volgend jaar bij zijn? Zet dan alvast zaterdag 4 oktober 2025 in je agenda voor de volgende editie. We hopen je dan weer te mogen verwelkomen voor een onvergetelijke avond vol verhalen en muziek!




26 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page